Website: webdesign, techniek, content en functionaliteit
Een website bestaat uit een vormgeving (het 'webdesign'), omgezet naar de juiste techniek (XHTML, CSS, PHP e.d.), voorzien van teksten en beelden (de 'content') en eventueel wordt voorzien van extra functionaliteit.
Het helpt als je een beetje weet wat je met een website wilt bereiken (uithangbord op internet, producten verkopen, meer opdrachten krijgen, meer klanten naar je zaak, diensten via internet aanbieden, interactie aanbieden). Ter voorbereiding, inspiratie en om een keuze makkelijker te maken hier enkele tips:
Internet Project Plan
Volgens Hedwyg van Groenendaal hangt het succes van het ontwerp van een website van een groot deel af van een goed 'plan'. Dit 'Internet Project Plan' wordt vooraf geschreven en beschrijft alle relevante aspecten van de website. In dit plan staat o.a.:
- wie gaat de site gebruiken (doelgroep)
- wat moet de site communiceren (boodschap)
- wat wilt u met de site bereiken (doelstelling)
- hoe ziet de site eruit (design)
- hoe werkt de website/navigatie (usablility)
- hoe wordt de site onderhouden (cms)
- Je kunt het plan hier downloaden.
Je kunt het plan hier downloaden.
Hoe kom ik tot het juiste webdesign
M.A.D. Productions kan op verschillende manieren tot het juiste design komen. Welke manier ik hanteer hangt af van jouw wensen. Een belangrijke keuze daarin is het wel of geen gebruik maken van een Content Management Ssysteem (CMS). De CMS-en Joomla, Wordpress en (in mindere mate) Modx maken gebruik van webdesign templates; voorgedefinieerde vormgevingen. Op het internet zijn duizenden (gratis) templates te vinden dus er zit er wellicht één bij die voldoet aan je wensen. Mocht dit niet geval zijn dan is het altijd mogelijk om een template aan te passen. Natuurlijk is ook mogelijk om een eigen vormgeving te laten ontwikkelen die wordt omgezet naar een template voor een CMS.
Wil je wel of geen CMS en welke functionaliteit wil je?
Het gebruik van een CMS heeft voor- en nadelen.
Voordelen zijn dat je de teksten en afbeeldingen bij die teksten éénvoudig zelf kunt aanpassen. Veel CMS-en bieden de mogelijkheid om extra functionaliteit in te bouwen zodat je kunt starten met een eenvoudige website en makkelijk kunt doorgroeien. Ook werken veel CMS-en met vormgevings templates waardoor je eenvoudig van vormgeving kunt wisselen zonder dat je de teksten en beelden moet vervangen.
Nadelen van een CMS zijn dat er bij de inrichting meer werk komt kijken en dat niet alle vormgevingswensen en eisen makkelijk(er) met een CMS te realiseren zijn. Ook worden er meer eisen gesteld aan de webhosting en vraagt het meer actief beheer en onderhoud van je website.
Voor CMS-en Joomla, Wordpress en Modx zijn zeer veel functionele componenten beschikbaar.